Als ik dit had geweten voor we gingen verbouwen…

plattegrond woning en twee 3D afbeeldingen van een woning

Voorlopig even het laatste deel over onze verbouwing en verhuizing. Op een gegeven moment is het nieuwe er wel af en is alles verteld wat er te vertellen valt. Eerder vertelde ik over de keuzes die we maakten om ons huis rolstoeltoegankelijk en praktisch te maken. En over wat een verbetering het was om van een eengezinswoning naar een benedenwoning te verhuizen.

Vandaag een opsomming van zaken die we vooraf niet wisten, waar we verkeerd over geïnformeerd werden, of die gewoon veel uitzoekwerk vroegen. Heel eerlijk: waarschijnlijk had ik dit hele project niet aangedurfd als ik het van tevoren allemaal aan had zien komen. Maar als je er eenmaal in zit, dan wil je toch ook weer niet stoppen. En nu het zo goed als achter de rug is, ben ik wel blij dat we al die hobbels genomen hebben.

Maar mocht je zelf nou ook zin hebben om een (bedrijfs)pand te kopen en om te bouwen naar een (rolstoeltoegankelijke) woning, dan hier een paar punten om rekening mee te houden:

Hypotheekgedoe

Het duurde even voor we de financiering rond hadden. En we hebben bij de verkopers ook wel een paar weken uitstel van ontbindende voorwaarden moeten vragen. Die deden daar gelukkig niet moeilijk over.

De bank deed best lastig en vroeg steeds weer iets anders. Dan weer was er iets mis met het taxatierapport van het pand dat we gingen kopen. Dan weer iets met de VvE (Vereniging van Eigenaren, moest actief zijn, maar toch ook weer niet per se). Het kwam er in ieder geval op neer dat iets op een bepaalde manier in een verslag moest staan. Niks dramatisch, maar voordat het geregeld is, ben je weer een paar dagen verder.

Met de centen zat het verder wel goed. We hadden genoeg overwaarde in ons oude huis en naast het salaris van mijn man telde ook mijn IVA-uitkering mee. Of die IVA nu nog zo makkelijk meegenomen wordt met de plannen van het kabinet, weet ik niet. Op zich zouden we niet in de problemen komen als mijn uitkering lager uit gaat vallen. Maar stel dat je nu nog een nieuwe hypotheek wilt aanvragen, geen idee of de bank dan nog onderscheid maakt tussen IVA en WGA.

Omgevingsvergunning

Dit was in ons geval gelukkig niet heel erg ingewikkeld. Ook al was het pand nog geen woning toen we het kochten, de gemeente had al aangegeven dat onze straat een transitiegebied was waar winkels meer plaats mochten maken voor woningen. Het pand was ook al geregistreerd als woon-/winkelpand. De aanvraag voor een omgevingsvergunning ging vooral over het aanpassen van de gevel, aangezien het in een gebied met beschermd stadsgezicht viel. De aanvraag is door onze architect gedaan, daar hadden we verder geen omkijken naar.

Het is wel handig om zo vroeg mogelijk met de vergunningaanvraag te starten. Er gaan nogal wat weken overheen voordat je weet of het goedgekeurd is. En zodra je de sleutel hebt, wil je wel meteen kunnen starten. Je hoeft ook geen eigenaar te zijn om een vergunningaanvraag op te starten, dus dat kan al ruim voor de sleuteloverdracht. Zodra we zeker wisten dat de koop door zou gaan en de architect een tekening had waar we tevreden over waren, is die aanvraag verstuurd.

Overdrachtsbelasting 10,4%

Ja, dat was niet grappig toen we dat een week voor de overdracht te horen kregen. Omdat het pand op het moment van de overdracht nog een bedrijfspand was, moesten wij 10,4% overdrachtsbelasting betalen in plaats van 2%. Ik snap nog steeds niet dat geen van de betrokken makelaars ons daar van tevoren op gewezen heeft.

Toen dat eenmaal bekend was, hebben de makelaar en hypotheekadviseur wel veel meegedacht. Maar andere oplossingen zouden de verbouwing dan weer uitstellen en dat zou ook weer geld kosten. En een hoop stress waar ik geen zin in had.

We hebben wel een bezwaar ingediend bij de belastingdienst. Dat duurde weer een eeuwigheid voordat daar een besluit over genomen werd. Afgewezen. En ook als je een bezwaar indient, moet je die overdrachtsbelasting wel eerst even betalen meteen bij de overdracht.

Nou ja, helaas pindakaas.

Meerkosten verbouwing

We hadden voor de aankoop bij verschillende aannemers een offerte aangevraagd en op basis daarvan een keuze gemaakt. Vlak voor de overdracht werd die offerte nog aangepast en die viel toch wel een flink stuk duurder uit. Op zich wel allemaal logisch te verklaren, maar wel een beetje laat om nog in de hypotheek mee te nemen.

En dan waren er nog een paar zaken die niet meegenomen waren en als meerkosten achteraf erbij kwamen. Dat bedrag viel wel binnen de marge waar we vooraf rekening mee hadden gehouden. Er zijn altijd wel verrassingen die je pas tijdens de verbouwing tegenkomt. Maar sommige verrassingen hadden wel al eerder door de aannemer opgemerkt kunnen worden. Ik denk dat ik zelf daarin ook wel een beetje een watje ben en snel akkoord ga. Weet ik veel wat normaal is. Het was voor ons ook maar de eerste keer dat we zo’n grote verbouwing aangingen.

Woningaanpassing via WMO

De enige aanpassing waar we de WMO voor nodig hadden, was het ophogen van de stoep, zodat er niet zo’n hoge drempel bij de voordeur was. Toen we nog maar net begonnen met onze verhuisplannen, had ik bij de WMO-uitvoerder geïnformeerd wat er mogelijk was. Daar kwam uit dat die drempel inderdaad het enige was. Volgende stap was om een melding te doen zodra we de sleutel hadden.

Toen ik die melding gedaan had, belde de WMO-uitvoerder met de mededeling dat ik daar veel te vroeg mee was. Zes tot tien weken voor de verhuizing kon ik weer een melding doen. Dus dat deed ik braaf. Pas toen de afhandeling van die melding langer zou duren dan zou mogen, belde ik weer. Ja, nee, het was bij iemand op de stapel gelegd op het moment dat diegene op vakantie was en die zou de week erna terug zijn. Te laat dus. Pas toen ik een klacht indiende hierover, kon er wel vaart gemaakt worden.

Ik was na mijn eerste melding verkeerd geïnformeerd, maar ze zouden hun best doen om de aanvraag zo snel mogelijk te doorlopen. Uiteraard wel na een vraaggesprek over hoe adequaat onze verhuizing was. Want ik had toch al een woning met aanpassingen, dus waarom zou ik verhuizen?

Nou ja, uiteindelijk is het wel goedgekeurd, maar niet op tijd om voor de verhuizing ook daadwerkelijk geregeld te zijn. Tot ruim twee weken na de verhuizing moest ik elke keer uit mijn rolstoel stappen om ons huis binnen te komen.

Gehandicaptenparkeerplaats verhuizen

De gehandicaptenparkeerplaats op kenteken was voor mij zo belangrijk dat ik hierover al informeerde al voor we een bod deden. De parkeerdruk is hier hoog en parkeervergunningen worden niet altijd meer gegeven. En zonder parkeervergunning heb je ook geen recht op een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. De ambtenaren die ik hierover sprak, vonden het ook vervelend dat hun beleid geen rekening hield met situaties als de mijne. Het duurde een maand, maar toen had ik wel zwart op wit gekregen dat ze voor mij een uitzondering maakten. Ik zou een parkeervergunning en gehandicaptenparkeerplaats op kenteken krijgen.

Toen we de verhuisdatum gepland hadden, belde ik naar de gemeente om te vragen welke stappen ik moest nemen om mijn parkeervergunning om te zetten en mijn gehandicaptenparkeerplaats te verhuizen. Die parkeervergunning kon ik pas aanvragen op het moment dat we op het adres ingeschreven stonden. Als ik die parkeervergunning had, kon ik pas de verhuizing van de gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. En natuurlijk werd ik weer verkeerd geïnformeerd. En natuurlijk deed ik weer braaf wat me verteld was en werd alles belachelijk veel te laat geregeld.

De parkeervergunning ging vrij snel, die was ook al toegezegd. Voor de aanvraag van de verhuizing van de gehandicaptenparkeerplaats hebben ze de volle twaalf weken genomen, terwijl dit ook al eerder was toegezegd. Twaalf weken geen plek waar ik mijn rolstoel goed kon inladen, of waar ik lopend naartoe kon.

En om er nog een schepje bovenop te doen, betalen we voor de parkeervergunning alsof het de tweede vergunning is. We mochten er maar één en een tweede is een flink stuk duurder. Daar heb ik ook meteen maar bezwaar voor ingediend. Het is niet alsof ik een keuze heb om ergens anders te kunnen parkeren.

Sowieso vertrouw ik nooit meer de telefoniste van de gemeente. Want los van die verkeerde informatie over hoe ik alles moest aanvragen, vertelde ze me dat ik kosten kon besparen door zelf het bordje van mijn gehandicaptenparkeerplaats te verhuizen en gewoon het lage bedrag voor de parkeervergunning te betalen.

Recht op overpad

Bij de aankoop informeerden de makelaar en vorige eigenaar ons over hoe het zat met recht op overpad. De steeg naast ons huis is van ons, maar de buren daarnaast en de bovenburen hebben recht op overpad. In het verleden waren er nog twee buren die er gebruik van maakten. Bij de ene was dat inmiddels al 35 jaar niet meer het geval en bij de ander is er na een splitsing vastgelegd dat die er geen recht meer op had.

Voor ons een duidelijk verhaal. Tot de achterburen ineens meldden dat ze weer gebruik wilden maken van hun recht op overpad. Volgens hun was de situatie veranderd. De loods was inmiddels verwijderd en nu konden ze weer gebruik maken van de steeg. Dat zou betekenen dat we de steeg zouden moeten doortrekken naar de achterkant van de tuin en daardoor ruim 10 vierkante meter tuin zouden moeten missen. Terwijl zij daar niet eens een achterdeur hadden, ook niet gehad de afgelopen 35 jaar.

Ik heb het onze rechtsbijstandverzekering laten uitzoeken en we zijn met de buren in gesprek gegaan. Uitkomst is dat hun recht op overpad verjaard is. Ook als er na zoveel jaar iets aan de situatie verandert, maakt dat de verjaring nog niet ongedaan.

Nou ja, weer een hoop gedoe waar je dan even in moet duiken om het uit te laten zoeken en te regelen. Had fijn geweest als de vorige eigenaar dat 35 jaar geleden al had gedaan.

Levering schuur

We wilden twee blokhutten in de tuin plaatsen, een simpele voor de fietsen en een wat meer comfortabele voor de gitaarherrie van man en kind. Of het liefst hadden we dat als één tuinhuis gewild, maar daar was ons budget even niet naar. Dus eerst die goedkope fietsschuur, die hadden we snel nodig. En dan komt zo’n verkoper met een mooi praatje dat het zeker een week voor de verhuizing geleverd kon worden. Niet dus. En je wordt er ook maar kort van tevoren over geïnformeerd wanneer er precies geleverd wordt. Terwijl je er zelf toch wel wat voor moet regelen om het bouwpakket van de straat naar je tuin te krijgen.

Dat viel best tegen. Dus toen we toe waren om de tweede blokhut te bestellen (bij een ander bedrijf), had ik heel specifiek gevraagd naar de levering, of we echt op tijd de leverdatum konden afspreken. Mijn man moest er toch vrij voor nemen en we moesten anderen op tijd om hulp kunnen vragen. Ja, kon allemaal, geen probleem volgens de verkoper. Alleen dacht de planning daar anders over. Ook hier kregen we een leverweek waar je geen garantie bij had dat het die week echt zouden leveren. En pas in de week voor die leverweek zou er contact opgenomen worden over een precieze leverdatum.

Ik snap gewoon niet zo dat zij het zo logisch vinden om een pakket wat twee parkeerplaatsen of een hele stoep in beslag neemt, zo kort van tevoren te plannen. Maar aangezien dit nu al bij twee bedrijven zo gaat, zal dat wel aan mij liggen.

Precariobelasting

We wisten dat er precariobelasting gerekend werd over de containers met bouwafval die best een poos in de straat stonden tijdens de verbouwing. Die rekening kwam veel later dan de andere facturen van de aannemer. Het viel op zich mee, ging om een paar tientjes.

Een verrassing die ik niet aan had zien komen en bijna niet gezien had, was de precariobelasting die ineens tussen de andere regionale belastingen van dit jaar stond. Blijkbaar betaalt een bedrijf ook aan de gemeente als er een reclamebord aan de gevel hangt. En blijkbaar blijft de gemeente die belasting vragen als je daar als woningeigenaar niet zelf achteraan gaat, ook al hangt dat bord er allang niet meer. Dus daar moesten we weer even een bezwaar tegen indienen.

Hier hoefden we trouwens niet eerst het bedrag te betalen en kregen we uitstel tot na de beslissing. Wel met de kanttekening dat ze rente in rekening brengen als ze het bezwaar niet toekennen. Over dit bezwaar maak ik me geen zorgen, dat is toch wel heel duidelijk dat het niet klopt. Maar nog even geduld, want de beslissingstermijn van twaalf weken is nog niet voorbij.

Subsidies aanvragen

Voor woningeigenaren is er de ISDE, een subsidie voor het verduurzamen van je huis. Waarschijnlijk hadden we best meer aan kunnen vragen, maar we hebben alleen voor de HR++ ramen subsidie aangevraagd. Daarbij heb je ook gegevens van de aannemer nodig om bij de aanvraag te voegen. Dan is het handig om ruim van tevoren alle stappen en voorwaarden van de subsidie te bekijken. Om vervolgens aan de aannemer ook die instructies door te geven. Ik zag daarbij te laat dat we de deur en muren ook mee hadden kunnen nemen. Had alleen geen zin meer om aan de aannemer te vragen dat alsnog op papier te zetten.

Een andere subsidie die we hebben aangevraagd, is die voor klimaatadaptatie. Deze wordt vanuit de gemeente gegeven als je je huis of tuin klimaatbestendiger maakt. Wij hadden na het weghalen van de loods in de tuin zo’n 100 vierkante meter aan tegels liggen. Daar wilden we sowieso voor een groot deel van af, dan is het fijn dat je er nog wat voor krijgt.

Pas toen het tegelwippen in maart begon, ontdekte ik dat deze subsidie bestond. En dat tegels gratis opgehaald werden als je meedeed met het tegelwippen. Gelukkig had ik heel veel foto’s gemaakt tijdens de verbouwing, want die moet je dus ook bij een subsidieaanvraag aanleveren.

Verwacht niet dat die subsidies ook maar een klein beetje in de buurt komt van de kosten die je maakt. Maar goed, die kleine beetjes bij elkaar zijn toch weer mooi meegenomen.

TV/internet

Normaal is het regelen van tv en internet zo gepiept. Maar je snapt al dat bij ons niets normaal gaat. Volgens Ziggo was er gewoon een kabel en zou het verhuizen geen probleem moeten zijn. Nou, we hadden toch maar om een monteur gevraagd, want die kabel konden we toch niet vinden.

En wat blijkt: omdat we een benedenwoning hebben die ooit bij de bovenwoning hoorde, zag Ziggo de kabel van onze bovenburen ook als onze kabel. Dus er moest een nieuwe kabel komen. Weer een aanvraag waar weken onderzoek en gedoe mee gepaard gaan. En in die weken vermaakten we ons met spelletjes en strips. Een Klik & Klaar box met 4G van Odido was een uitkomst toen onze telefoonabonnementen op begonnen te raken. Zo kon ik mijn laptop op de tv aansluiten om tv te kunnen kijken. Wel een beetje omslachtig allemaal, maar het was te doen.

Witte muur met twee lijstjes. In de één zit een knuffel rog en de ander is zwart met tekst: everything will be ok in the end if it's not ok it's not the end

Het is echt een enorm gedoe en geregel allemaal, maar het eind is in zicht. Er lopen nog wat bezwaren en een aanvraag. Ook als die negatief uitpakken, gaat het heus wel goedkomen. Maar kom op, we hebben nu wel weer genoeg moeten betalen en regelen, wat meevallers zijn van harte welkom.

2 Comments

  • Echt, hè? Er wordt wel een beroep gedaan op je veerkracht en uithoudingsvermogen. Er zijn mensen die van minder aan de drank raken.

    • Nou scheelt het dat mijn buik die drank toch al niet zo waardeert 😉 maar frustrerend is het zeker wel geweest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.