De knop om met sportvasten

sportvasten supplementen

Misschien was het je al opgevallen toen ik met Sinterklaas schreef over het moeten missen van al dat snoepgoed. De knop ging om en wel door te gaan sportvasten. Ik zou het even drastisch aanpakken om vanaf dat moment echt weer wat aan dat afvallen te doen.  En hoe en wat precies, dat ga je hier in dit artikel lezen.

Sportvasten, wat houdt het eigenlijk in?

Sportvasten is een methode om de switch te kunnen maken van suiker- naar vetverbranding. De combinatie van sporten, sapvasten en voedingssupplementen zorgt er niet alleen voor dat je afvalt, maar je ook fitter voelt.

Het is niet zomaar even een crashdieet waarna je weer kunt gaan bunkeren. Binnen een periode van tien dagen bouw je je voeding af, ga je sapvasten en weer opbouwen. Hierbij sport je elke dag twintig a dertig minuten. Dan is er een natraject, om je lijf in die vetverbranding te behouden.

Dit alles onder begeleiding van een coach. Die doet bij de intake allerlei metingen, stelt een protocol voor je op en heeft tijdens en na het sportvasten contact met je. Voor mij hadden ze een coach geregeld die ervaring heeft met mensen met een beperking/EDS, Jurgen Roordink.

Er is een website waarop je kunt inloggen met een persoonlijke code om je voortgang vast te leggen en nog meer informatie en recepten te vinden.

Via Fittergy krijg je een doos met alle supplementen, strips om je urine te testen, een kaart om je resultaten bij te houden en een folder met uitleg.

Best pittig, dat sapvasten!

Ik begon op 3 december met het programma en de eerste dag dat ik alleen maar sapjes dronk was, jawel: 5 december. Terwijl thuis iedereen aan de chocoladeletters en pepernoten zat, dronk ik braaf mijn sapje.

Maar ik moet zeggen dat ik niet zozeer last had van een hongergevoel, vast door alle voedingssupplementen die ik erbij kreeg. Dat ik toch enorm veel zin had in chocola, een stuk vlees of zelfs de spinaziestamppot die mijn man klaar had gemaakt, zat vooral tussen mijn oren. En daaraan niet toegeven, maakte het vooral pittig. Want zou het echt zo erg zijn als ik maar één pepernootje of één klein stukje chocola zou nemen…?

Het is echt even omschakelen om als ontbijt, lunch en avondeten aan een glaasje sap te zitten in plaats van te moeten kauwen.

Maar de afbouw- en opbouwdagen vond ik prima te doen qua hoeveelheden eten. En ik heb daarmee weer wat andere maaltijden ontdekt die wel goed vullen, maar een stuk beter voor de lijn zijn.

sportvasten maaltijden

Zoveel sporten, zou je dat nou wel doen met je EDS?

In eerste instantie dacht ik dat ik het wel zou redden om elke dag te fietsen. Gewoon relaxt op de fiets naar mijn werk en op de terugweg een tandje harder en stukje om. Alleen kwam ik maar niet in de hartslagzone die mijn coach voor me berekend had (125 – 145) en het was baggerweer. Dus ik probeerde wat anders met behulp van tips van andere rolstoelgebruikers. Ik ging op zoek naar filmpjes van workouts met rolstoel of op een matje en deed deze mee. Maar ook daar bleef mijn hartslag vaak hangen rond 110.

Hierbij heb ik wel steeds mijn grenzen in de gaten gehouden. Het was natuurlijk niet de bedoeling om mijn gewrichten te overbelasten om maar aan het programma te voldoen.

Toen mijn coach halverwege weer wat metingen deed, bleek dat ik ondanks die wat lagere hartslag toch de switch had gemaakt. Ik had zelfs een hele hoge ketonenspiegel. Waarschijnlijk ligt mijn hartslag gewoon wat lager doordat ik zoveel zit en lig op een dag. Ergens wel geruststellend dat ik dus niet belachelijk intensief hoef te sporten voor er wat verandert in mijn lijf.

Sportvasten een aanrader voor EDS’ers?

Er zijn natuurlijk wel een paar dingen die je lijf aan moet kunnen om te kunnen sportvasten. Zoals die tien dagen twintig a dertig minuten sporten. Dat hoeft dus niet heel intensief te zijn, maar je hartslag moet er wel van omhoog gaan.

De omschakeling naar een totaal ander eetpatroon heeft ook wel effect op je maag en darmen. Nu heb ik zelf geen maagklachten en zijn mijn darmklachten vrij mild te noemen. Normaal gebruik ik één zakje Macrogol per dag om de stoelgang op gang te houden en afhankelijk van wat ik gegeten heb, kan ik die weleens weglaten. De afbouwdagen en vastendagen heb ik zonder gedaan, maar bij het opbouwen heb ik toch ook weer die zakjes erbij genomen.

Ik heb er geen buikpijn van gekregen, maar zou het EDS’ers met serieuzere problemen op dat gebied aanraden om het eerst met een arts of specialist te overleggen. Mijn blaas was overigens erg blij met al het drinken, die is nog nooit zo goed doorgespoeld geweest.

Wat ik zeker vast wil blijven houden:

  • Broodloze alternatieven voor ontbijt en lunch
  • Aardappelen, pasta en rijst vaker weglaten
  • Pistachenootjes als snack
  • Meerdere keren per week sporten

Wat ik absoluut niet zal missen na dit sportvasten avontuur:

  • Boeren laten alsof je net een broodje haring op hebt
  • Niet met de rest van het gezin mee kunnen eten
  • Echt elke dag moeten sporten en daar je doucheritueel op af moeten stemmen
  • Het aardbeienpoedertje wat je drie keer op een dag opgelost in water moet opdrinken
  • Zomaar ineens ongesteld worden
  • De lucht die af en toe uit mijn mond/oksels kwam

*Tromgeroffel* En dan nu het resultaat!

Van 3 tot en met 12 december heb ik het sportvasten gevolgd. Of eigenlijk tot en met 14 december, want ik heb opbouwdag drie wat langer aangehouden. In die twaalf dagen ben ik 3,3 kilo afgevallen en 4 centimeter op mijn buik kwijtgeraakt. Mijn vetpercentage is van 34,7 naar 31,5 procent gegaan.

Geen spectaculair resultaat, maar dat had ik ook niet verwacht. Dat ik minder verbrand doordat ik veel in mijn rolstoel zit, had ik al eerder ontdekt.

Tijdens het laatste gesprek met mijn coach heb ik ook wat tips gehad om dit vast te houden (‘keep the switch’) en voor gezonde, vooral koolhydraatarme recepten. Dus ik blijf voorlopig nog wel op deze voet doorgaan. Wie weet wat er over een paar maanden af is!

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. De producten en begeleiding heb ik hiervoor gratis gekregen, deze zijn hetzelfde als via Fittergy aangeboden worden.

Wil je ook gaan starten met sportvasten? Er is nu een een buddyactie waarbij je als je je samen aanmeldt, 15% korting krijgt èn een gratis Greens mini reinigingskuur.

Daarnaast kun je in de Fittergyshop 10% korting krijgen als je de volgende code gebruikt: salami10

Beide acties lopen tot eind januari 2019.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.