4×6 bemoederende uitspraken tijdens de zomervakantie

bemoederende uitspraken zomervakantie
‘Dat zijn geen klimtoestellen hoor!’

Heerlijk hoor, die zomervakantie. Geen wekker, geen werk of school. Het enige wat ik nog mis, is een grammofoonplaat met mijn bemoederende uitspraken, zodat ik daar ook even vrij van ben. Of om wat meer van deze tijd te zijn: een app op de smartphone of Ipad die het even van mij overneemt.

Want zo met al die weken op elkaars lip, krijg ik meteen een berg respect voor de thuisblijfmoeders. Je zit (zeker met slecht weer) zoveel op elkaars lip, dat je je aan ieder dingetje wel kan gaan irriteren.

Aan de ene kant heb ik dan het geluk dat ze met hun tien en veertien jaar zichzelf best aardig weten te redden. Maar aan de andere kant hebben zij een totaal ander beeld hoe dat zichzelf weten te redden eruit moet zien. En ik heb dan weer de drang om dat als moeder bij te willen sturen.

Mocht die app er ooit komen, dan heb ik alvast een voorraadje bemoederende uitspraken. Zelfs al geordend naar categorie.

Basisbehoeften

 1. Ga eerst even fatsoenlijk ontbijten.
 2. Heb je nou die hele meloen in je eentje op?!
 3. Ik kwam even kijken of je nog leeft, het is half elf en je ligt nog in je bed te meuren.
 4. Wat zullen we vanavond eten? Nee, niet weer pizza/patat.
 5. Is het niet eens een keer bedtijd voor jou?
 6. Nu is het even klaar met die beeldschermen.

Huishoudelijke activiteiten

 1. Geen waterballonnen in huis!
 2. Ruim je schoenen op.
 3. Er staat nog een bord en glas van iemand op tafel.
 4. Verveel je je? Het aanrecht staat nog vol.
 5. Zou je je kamer niet eens een keer opruimen?
 6. Lief dat je de was doet, maar het is dan niet de bedoeling dat je alleen je eigen kleren in de wasmachine doet.

Sociale/persoonlijke/creatieve vaardigheden

 1. Laat je zus met rust.
 2. Je kan best even jezelf vermaken.
 3. Wel lief zijn voor elkaar als ik weg ben.
 4. Haal een vriendin op en ga lekker naar buiten.
 5. Ga nu maar even allebei op je eigen kamer wat voor jezelf doen.
 6. Mooi schilderij heb je gemaakt hoor. Is dat nou een wietblad?!

Persoonlijke verzorging

 1. Wanneer ga je je eens aankleden?
 2. Wordt het niet eens tijd om je nagels te knippen?
 3. Aan die voeten te zien, mag jij weleens gaan douchen.
 4. Heb je je tanden al gepoetst?
 5. Ga eerst je haar maar borstelen.
 6. Zit je nou nog in je pyjama?!

Welke bemoederende opmerkingen moet jij iets te vaak maken deze zomervakantie?

(Hoeft niet eens een opmerking te zijn die voor een kind bedoeld is. Ik betrap me er ook weleens op dat ik ze naar mijn man maak.)

5 Comments

 • Wha met stip op 1 niet stampen op de trap, schreeuw niet zo ben vlak bij en ga je
  Lego eens opruimen en ik zou wel een automatische ‘ eem je nog een hapje’ hebben voor onze turbo eters not. Maar idd mijn zoon heeft nu vakantie en aangezien ik thuis ben voelt het voor mij zeker nog niet als vakantie ? Gelukkig kunnen we er even tussen uit, weg uit die vier muren die ik elke dag al zien.
  Fijne vakantie!

  • Het scheelt voor mij al als mijn man ook vrij is, dan hoef ik niet elke keer de boeman te zijn. Alleen verschillen we nog wel wat in waarop we ze willen aanspreken. ?

 • oja heel herkenbaar,moet je niet eens schone kleren aantrekken,of je haren kammen,haal eens een bezem door die tent,jeetje ga je eens scheren het wordt veel te lang die baard,zo jullie mogen de tafel dekken,de was heeft een donkere of lichte kleur gooi het toch eens in de goeie mand,maak het aanrecht schoon als je klaar bent in de keuken,leg nou niet de afstandsbedieningen steeds op de bank maar op je tafeltje en zo maar door.
  Je begrijpt al dat het hier over mannen gaat,maar ze zijn wel heel behulpzaam ze helpen mij iedere dag met noem maar op, en ik hou van ze natuurlijk.
  je ziet het is helemaal niet zo raar dat wij vrouwen af en toe wat zeggen hoe het moet,hihi.

 • Haha, hilarisch. Mijn jongens zijn nog klein… en die uitspraken beperklen zich nu nog tot; laat je broertje met rust, niet daar aan komen, eet je broodje op, etc. Maar ik maak mijn borst vast nat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.