6 low budget ideeën voor kinderfeestjes

kinderfeestjes zaklampentocht
We hebben er inmiddels al flink wat gehad met die twee meiden van ons: kinderfeestjes. En soms pakten we flink uit, zoals bij het laatste kinderfeestje op de basisschool van de oudste. Zij mocht toen met haar beste vriendinnen gaan klimmen in een klimpark. Maar kinderfeestjes met wat minder budget kunnen minstens zo leuk zijn.

cupcakemandje1. Cupcakeparty

Gewoon heel veel cupcakes samen maken, versieren en proeven. En om de overgebleven cupcakes mee te geven, is het extra leuk om daar ook nog eens zelf een mandje voor te maken. Wat je op de foto ziet, is een variatie op het alom bekende paasmandje wat altijd op school gemaakt werd. Hier gebruikte ik twee A4’tjes per mandje voor, waarbij ik de omtrek voorgetekend had. Het uitknippen, vouwen, plakken en versieren konden ze allemaal zelf doen.

2. Speeltuinenfietstocht

Dit deden we toen we nog een bakfiets hadden en een aanhangkar: picknickmand mee vol lekkers, de bakfiets vol met ballonnen en slingers (en kinderen uiteraard). We gingen drie speeltuinen langs. Allemaal speeltuinen die net iets buiten onze wijk lagen en dus niet zo bekend waren bij de kinderen. Maar wel dichtbij genoeg om ze alle drie op één middag te kunnen bezoeken.

En afhankelijk van de leeftijd, kun je hier natuurlijk een eigen draai aan geven. Bijvoorbeeld door de kinderen zelf te laten fietsen, of te kiezen voor een speeltuin die nog wat verder weg is. Natuurspeeltuinen zijn ook altijd een groot succes en zolang je alles netjes achterlaat, mag je hier je eigen eten en drinken meenemen.

3. Oud-Hollandse spelletjes

Spijkerpoepen, koekhappen, ezeltje prik, blikgooien, zaklopen, flessenvoetbal. Ja, ze doen het nog steeds goed hoor! Het leuke is dat we dit eigenlijk niet eens deden met een kinderfeestje, maar gewoon met een verjaardag waar vrienden en familie met hun kinderen op visite kwamen. En de volwassenen deden minstens net zo enthousiast mee!

4. Topmodels modeshow

Ik had er een hele workshop omheen gebouwd, een flinke klus om het te begeleiden, maar met geweldig resultaat. De kinderen mochten zelf een outfit tekenen en de rok ervan zouden ze dan ook nog zelf maken. Gewoon een simpele rok met elastiek in de taille, maar toch: van het tekenen tot en met het naaien deden ze alles zelf (met een beetje hulp van mij op de naaimachine). En aan het einde, toen de ouders er al waren om ze weer op te halen, gaven ze nog even een modeshowtje weg.

Nu is dit voor mij low budget, omdat ik altijd wel een enorme berg met restjes stof heb. Maar op de markt is altijd wel een kraampje te vinden met goedkope stofjes. En ook zonder naaimachine zijn kinderen creatief genoeg om er wat moois van te maken.

5. Slaapfeestje

Op een gegeven moment zijn ze wel oud genoeg om zelf invulling te geven aan een feestje en hoef je het niet meer van begin tot eind voor ze te plannen. Afgelopen weekend gaf mijn jongste van 10 een slaapfeestje. Af en toe kwam ik met limonade of lekkers aanzetten, maar ze vulden zelf de tijd met verstoppertje in huis spelen, heel veel kletsen en doen, durven of de waarheid.

Gegarandeerd succes met een huis vol meiden is Just Dance. En dat hoeft niet eens met de Wii, Youtube staat er ook vol mee. Het gaat dan natuurlijk niet om de scores, maar vooral om het gezellig samen dansen.

6. Zaklampentocht

Het was een onderdeel van het slaapfeestje, maar kan prima los als feestje dienst doen. Maar dan wel in de winter, wanneer je niet tot tien uur hoeft te wachten tot het donker is. Wij kozen dit keer voor een park in de wijk waar geen verlichting is. Eerder zijn we naar een recreatiegebied wat verderop gegaan, daar hadden we dan wel de auto voor nodig.

Alleen het lopen in het donker is al spannend, maar nog leuker is het om in het pikdonker te spelen in een speeltuin. Tikkertje met of zonder zaklampen, de weg vinden in het doolhof (en elkaar flink laten schrikken), schommelen of van de kabelbaan…

Wel een tip: behalve te vragen om een zaklamp mee te geven, is het dragen van kleding die vies mag worden geen overbodige luxe. In het donker zie je de plassen en blubber niet zo goed namelijk.

Aan welke kinderfeestjes heb jij leuke herinneringen overgehouden? En hoe organiseer jij zelf kinderfeestjes: met een groot of klein budget?

4 Comments

  • Leuk om te lezen!
    Hier ook redelijk low budget, we zijn met de oudste één keer naar een ‘krijspaleis’ (lees binnenspeeltuin) geweest, maar nooit meer. Wat duur, helemaal niet zo ‘samen’ en verre van gezellig als je het mij vraagt.

    De leukste feestjes? Thuis of op de locatie van de speelgoedbank en dan gewoon lekker eten, spelletjes doen en spelen! Vanaf de kleuters tot nu een succes! Afgelopen jaar overigens ook een slaapfeestje, was erg gezellig.

    Komend jaar heeft mijn dochter één wens… een klassenfeest, we gaan de kinderen (19 stuks, dus niet super veel) uitnodigen voor een middagje spelen, bbq en ‘disco’ haar beste vriendinnetjes blijven slapen. Voor de jongste weten we het nog niet precies, nog even over nadenken! Al vindt ik het cupcake feestje wel erg leuk!

    • Wauw, 19 kids over de vloer, dat vind ik nog best veel hoor! Succes. 😉

  • Wat een superleuke ideeën zeg! Ik ga deze opslaan voor later. Mijn jongste is 5, en daar hebben we nog wel flink wat ideeën voor nodig de komende jaren. De oudste wordt bijna 8 en is een jongen, daar zijn toch andere dingen nodig dan knutselen. Twee jaar geleden gaven we een feestje in de stromende regen. De uitgenodigde meisjes zaten te loomen onder een partytent, de jongens hebben serieus anderhalf uur in de regen gevoetbald 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.