10 oh zo fijne bijkomstigheden van een verbouwing

verbouwing badkamer klussen

Het is niet voor het eerst dat we in ons huis aan het verbouwen zijn. Het is wèl voor het eerst dat we het laten doen. Want zoiets als de badkamer kunnen we niet zo lang missen. En dan gaat het een stuk sneller als het uitbesteed is.

Hè, nou verklap ik al één van de vele voordelen van een verbouwing. Maar geloof me, er zijn er nog veel meer! Deze tien heb ik de afgelopen week ontdekt:

1. Even de buren terugpakken: nu maken wij een keer herrie en een hoop zooi!

We wonen in een wijk met huizen die er al sinds 1900 staan. En ja, daar moet zo nu en dan wel wat aan gebeuren. Eigenlijk is er altijd wel een huis in de straat of om de hoek waar geklust wordt. Dat levert de nodige herrie op, stoepen vol containers en ander bouwmateriaal.

Het is nodig, maar soms heb ik me er weleens aan geïrriteerd. Al die geblokkeerde stoepen, dat boren en hakken als ik net even wil uitrusten. En steeds dacht ik: wacht maar, onze tijd komt ook nog wel. En nu is het dan zover! Mogen wij herrie maken. En die bouwvakkers gewoon lekker midden op straat laten parkeren. Lekker puh!

2. Met de voordeur continu open, hoef ik geen sneeuw van mijn stoepje te vegen

Ik snap die bouwvakkers wel hoor. Als je dan aan het verbouwen bent, moet je vaak heen en weer lopen om wat uit je bus of aanhanger te pakken. Dan kan die deur net zo goed open blijven staan. Ook als je inmiddels alles wat je nodig hebt al binnen hebt en pas een paar uur later weer een keer de deur uit moet. Of, nog beter, als je gewoon al naar huis gaat. Als de bewoners van het huis het echt koud krijgen, doen ze zelf de deur wel dicht.

Dat onze stookkosten een ietsje oplopen deze weken, nemen we wel voor lief. Door voor de hele straat te stoken, smelt de sneeuw voor de deur vanzelf weg. En laat ik nou één van de weinige mensen zijn die geen fan is van lopen of rollen door de sneeuw.

3. Van een andere kant bekeken…

De eerste dag toen de slopers kwamen, was ik een klein beetje in shock, moest ik bekennen. Het waren keiharde werkers die in no-time alles eruit hadden gesloopt. En met al dat stof in neus en longen, tja, dat moet er een keer uit. In de vorm van ranzige rochels op mijn stoepje. Met bijpassend geluid. De hele tijd door.

Maar zoals mijn man zei: het is natuurlijk wel heel fijn dat ze dat buiten doen en niet binnen! Zo had ik het nog niet bekeken. En al die gorigheid binnenhouden is vast ook niet gezond.

4. Manlief pakt vaker uit zichzelf de stofzuiger

Dat is ook wel nodig met al dat stof in huis, maar zo fijn dat hij dit soort stof wèl ziet! Het blijft ook niet bij alleen de stofzuiger, ook de bezem en doekjes weet hij te vinden.

5. De volgende klusplannen worden vanzelf uitgestippeld

We hadden nog geen verwarming in de badkamer en de waterleiding had ook een vreemde route in ons huis. Dan maar meteen drastisch aanpakken via het plafond van de woonkamer en keuken. Het plafond in de woonkamer heeft nu twee enorme vierkante gaten. Dus nu kunnen we niet anders dan de woonkamer onder handen nemen. Zo’n inkijkje naar boven is voor even leuk, maar mag van mij snel weer opgelost worden. En meteen de rest van het schrootjesplafond. En de muren. En misschien het raam ook nog wel.

6. Ons huis wordt een ontdek-je-plekje

Leuk joh, die plafonds die open liggen! Je ziet ineens dingen in je huis die je nog nooit gezien hebt. Zo ontdekten we dat de vloer van onze slaapkamer uit deuren bestaat. En dat het plafond in de woonkamer niet uit één laag schrootjes bestaat, maar wel twee lagen.

En we hebben heel erg veel geluk gehad dat er de afgelopen jaren niks geks gebeurd is met de elektra. Zowel boven als onder de badkamer lagen er wat koperdraden bloot waar spanning op stond. Gelukkig allemaal nu opgelost.

7. Laat het gaan, laat het los

Lastig is het nog wel, maar we moeten er maar op vertrouwen dat de badkamer in goede handen is. En anders laat ik de opbouwende kritiek maar aan mijn man over. Die heeft er meer verstand van en genoeg te melden. Dus ik bespaar ze mijn gemopper over openstaande deuren maar.

En hoe fijn is dat, een gratis lesje in loslaten.

8. Een goede proprioceptie-oefening

Karton op de vloeren wat omhoog krult of bobbelt. Platen, dozen, emmers, zakken op plekken die normaal leeg zijn. Nu ben ik van nature al wat lomp, maar het maakt de route van de slaapkamer naar het toilet een flinke uitdaging. Ik struikel, stoot en bots er op los.

De trap is ook helemaal afgeplakt. En terwijl ik deze na vijftien jaar in dit huis blind kon beklimmen, gaat dat nu niet meer. Het is echt weer oefenen met hoe de treden aanvoelen en hoe ik mijn voeten moet neerzetten.

9. Vakantiegevoel door bij anderen te douchen

Leuk joh, gezellig met het gezin elke dag op stap. Met een tasje met douchespulletjes onder je arm. Net of je op de camping bent!

10. Die geblokkeerde kast hebben we ook eigenlijk niet nodig

Als er al een week lang gipsplaten en planken de deurtjes van een kast blokkeren en je hebt daar eigenlijk niet eens zoveel last van, waarom is die kast er dan nog? Misschien moet die maar eens leeggehaald worden en naar de kringloop gebracht worden. Dat zou lekker veel ruimte opleveren.

Maar je snapt natuurlijk wel dat het fijnste moment aanbreekt als de badkamer helemaal af is en we van alle ellende af zijn! Ik kijk er zooooooo naar uit.

3 Comments

  • Ohh ,zit jij ff lekker in de rommel en stof ,maar ja je krijgt er hopelijk een mooie badkamer voor terug.
    Is het al klaar of zijn ze nog bezig?

    Ik ben blij dat ik niet in die rommel zit.

    Veel geluk met je nieuwe badkamer en geniet ervan!

    • Ja, ze zijn nog bezig inderdaad. Maar het zal vast niet lang meer duren. Er moet alleen nog getegeld worden en de meubels/kranen ophangen.

  • Haha, wat een leuke twist! Ik kan me voorstellen dat het soms alleen al even wennen is om al die bouwvakkers over de vloer te hebben, zeker als er wat van het gerochel op je stoep beland 😉 Maar gelukkig is het inderdaad allemaal met een goed doel: dé perfecte badkamer. Extra fijn dat nu je elektra ook meteen zijn gecheckt! En een vloer gemaakt van deuren…haha, wel heel innovatief bedacht! Zo ontdek je nog eens wat.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.