Scrundlewear: zelfgemaakte onderbroeken

scrundlewear ondergoed

Van al dat jurkjes naaien, houd ik altijd wel wat restjes stof over. Te veel om weg te gooien, maar te weinig om nog een heel kledingstuk van te maken. Maar een onderbroek is er meestal nog wel uit te halen! En na eerst wat gratis naaipatronen te hebben geprobeerd, besloot ik er nu één te kopen. Over Scrundlewear had ik op Instagram al veel goeds gelezen, dus ging ik hiervoor.

Het patroon: Scrundlewear 2.0 van Stitch Upon A Time

Geen idee hoe de 1.0 versie was, maar met het patroon Scrundlewear 2.0 kun je verschillende kanten op. Er zijn twee stijlen waar je uit kunt kiezen: kort (‘brief’) en een wat langer model (‘boy shorts’). En daarnaast kun je kiezen hoe je de tailleband en de rand bij het been kunt afwerken: met lingerie-elastiek of stof. Ook is er een optie om de tailleband om te vouwen en daar elastiek door te halen.

Ik koos voor de ‘boy shorts’ en zonder elastiek. Sowieso vind ik het een fijne manier van afwerken door een strookje tricot met de lockmachine eraan te naaien. Lekker snel en het ziet er mooi uit. En elastiek vind ik niet altijd fijn zitten.

Als je het patroon koopt, heb je meteen alle maten van XS tot en met 4XL tot je beschikking. Nu zal je die niet allemaal nodig hebben, maar met twee meiden in huis met verschillende maten, vind ik dit wel makkelijk. Er is een maattabel om te zien welke maat je nodig hebt, maar wel in inches. De hoeveelheid stof die je nodig hebt, is aangegeven in yards.

Dit wist ik dus gewoon niet hè!

Nu heb ik echt al wat vaker met PDF-naaipatronen gewerkt, maar bij het gebruiken van het Scrundlewear patroon leerde ik wat nieuws. Blijkbaar bestaan sommige PDF-patronen uit lagen en kun je ervoor kiezen om niet alle lagen uit te printen. Zo kun je het vinkje weghalen bij de maten die je niet nodig hebt. Dan bespaar je inkt en je patroonblad is een stuk overzichtelijker.

Uiteraard kwam ik hier pas achter nadat ik alle maten op één blad had uitgeprint en toen pas de instructies ging lezen… Op zich niet erg, want ik trek de maat die ik nodig heb dan gewoon over op patroonpapier, zodat ik het patroonblad zelf meerdere keren kan gebruiken voor verschillende maten. Maar het is wel handig om te weten als je toch al zeker weet dat je het maar in één maat gaat maken.

Ik ging ook eens kijken of mijn andere PDF-naaipatronen dat ook hadden. De Anna Dress niet, maar de Kielo Wrap Dress wel. Bij die laatste stond het dan niet in de instructies (of ik heb eroverheen gelezen), maar is er wel een beschrijving online.

Comfortabele en kleurrijke Scrundlewear

Het eindresultaat is te zien op de foto hier bovenaan het artikel. Ik had wel meer restjes stof uitgezocht, maar blijkbaar had ik mijn XL billen iets onderschat. Bij de meeste stofjes kwam ik net een paar centimeter tekort om het patroon uit te kunnen knippen. Maar wie weet zit er nog wat leuks voor mijn meiden bij en maak ik er nog wat in kleinere maatjes.

De pasvorm is echt perfect. Dat moet je maar van mij aannemen, je zult mij niet snel in mijn onderbroek op een foto zien staan. En ze zitten ook heerlijk, geen knellend elastiek of zichtbare randjes.

Eerlijk gezegd weet ik niet of ze zouden afzakken zo zonder elastiek in de tailleband. Zelf loop ik te weinig om dat te kunnen testen. De tailleband rolt bij mij aan voorkant wel wat op, maar daar heb ik verder geen last van. In een zittende houding en met toch wel een aardig buikje, gebeurt dat denk ik al snel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.