Genomineerd voor leraar van het jaar Rotterdam

lesgeven onderwijsWas dat even een verrassing. Ik kreeg afgelopen maandag een berichtje van een collega: ik zou genomineerd zijn voor leraar van het jaar Rotterdam?!

Het eerste wat ik dacht was: het hele team zal wel opgegeven zijn en ze hebben mij gewoon daarin meegenomen. Maar toen ik de lijst met namen bekeek, zag ik maar één andere collega uit mijn team, verder nog wat collega’s van andere locaties.

Maar wie had me dan wel genomineerd? En waarom dan wel? Zo’n geweldige docent ben ik echt niet.

Ik was een betere docent toen ik nog fatsoenlijk kon lopen

Eigenlijk vond ik zelf al dat ik niet zoveel meer voorstelde als docent. En ik heb hier op mijn blog ook regelmatig zitten mopperen op mijn rotbaan. Mijn beste dagen als docent heb ik wel zo’n beetje gehad.

Nou klinkt dat misschien wat zwaarmoedig, maar het is ook weer niet dat ik een baggerdocent ben. Het is meer dat ik beter gepresteerd heb dan wat ik nu doe. En daarom verbaasde het me ook zo dat ik nu genomineerd ben voor leraar van het jaar.

En ja, net zo kritisch als ik soms naar mijn studenten kan zijn, ben ik dat ook naar mezelf. Ik kan gewoon niet meer zo goed lesgeven als toen ik nog wel veel kon lopen. Om een groep mbo-studenten actief te krijgen in de les, werkt het niet als je alleen maar achter je bureau blijft zitten. Dan moet je rondlopen, vragen stellen, tips geven, studenten laten zien dat je ze ziet, dichtbij ze komen. En dat gaat niet met een rolstoel tussen alle tafels, stoelen en tassen door. Ook niet met een trippelstoel trouwens.

En het is niet zo dat ik geen overwicht heb van achter mijn bureau, of dat ik geen boeiende les kan geven. Het is gewoon niet genoeg voor deze doelgroep. Of misschien meer voor mij.

Los van het lesgeven, zou ik met mijn hoofd zoveel meer willen dan ik met mijn lijf aankan. Dat schiet ook al niet op. Ik zie van alles gebeuren en denk dan: als ik nou gewoon wat meer kon werken, dan had ik het allemaal veel beter kunnen opzetten.

Waarom zou je wèl op me stemmen?

Je zou bijna niet meer op me willen stemmen voor leraar van het jaar na al dat geklaag. Maar er zijn ook genoeg redenen waarom je wèl op me zou kunnen stemmen. 50 zelfs! Sommigen moet je alleen wel met een korreltje zout nemen.

 1. Omdat je mij als docent kent of gekend hebt en me ook daadwerkelijk een goede docent vindt.
 2. Omdat mijn kinderen bij jou op het kinderdagverblijf/bso/school hebben gezeten of zitten.
 3. Omdat ik zo fijn gestructureerd werk en duidelijk kan uitleggen.
 4. Omdat je me graag nog heel lang als docent wil blijven zien.
 5. Omdat ik altijd je vragen beantwoord, zelfs als het tijd is om naar huis te gaan.
 6. Omdat je me een lekker wijf vindt.
 7. Omdat je mijn blog volgt en mijn (onderwijsgerelateerde) artikelen kan waarderen.
 8. Of alleen maar omdat je mijn blog volgt.
 9. Omdat er dan misschien eindelijk een een nieuwe juffenfoto komt bij alle artikelen over mijn werk, in plaats van die ene die al minstens zes jaar oud is.
 10. Omdat we (EDS-)lotgenootjes zijn.
 11. Omdat ik bij bijna alle theorie wel praktijkvoorbeelden uit mijn mouw kan schudden.
 12. Omdat je het zo waardeert hoe ik me inzet om maar te kunnen blijven werken.
 13. Omdat ik zulke leuke jurkjes maak.
 14. Omdat ik een stel mooie diploma’s heb: tweedegraads lesbevoegdheid in pedagogiek, master leren en innoveren.
 15. Omdat ik je ooit als stagiaire begeleid heb.
 16. Omdat ik er vergeleken met andere docenten tenminste nog iets van bak.
 17. Omdat we altijd goed contact hebben gehad over mijn studenten die bij jou stage liepen.
 18. Omdat we samen een opleiding hebben gevolgd en je daardoor weet wat ik als docent in huis heb.
 19. Omdat we familie zijn.
 20. Omdat ik voor de kwaliteit van het onderwijs ga.
 21. Omdat ik het belangrijk vind om goede beroepskrachten op te leiden.
 22. Omdat we in dezelfde stad/wijk/straat wonen.
 23. Omdat onze kinderen bij elkaar op school zitten.
 24. Omdat ik zo goed kan puinruimen.
 25. Omdat ik zo knap ben dat ik gewoon nog werk terwijl ik in een rolstoel zit.
 26. Omdat ik alles weet over de examinering.
 27. Omdat ik een voorbeeld ben waarom mensen met een beperking nooit onder het minimumloon betaald zouden moeten worden.
 28. Omdat ik mijn bek opentrek als de rest maar aan het ja-knikken is.
 29. Omdat mijn examenhok zo netjes op orde is.
 30. Omdat je mijn zus kent.
 31. Of mijn broer.
 32. Of mijn andere zus.
 33. Of mijn andere broer.
 34. Of mijn ouders.
 35. Omdat je graag gebruik maakt van mijn kritische blik.
 36. Omdat je het mij gewoon gunt.
 37. Omdat je nog steeds gebruik maakt van de lessen die ik ooit bedacht heb.
 38. Of alleen mijn Prezi’s inpikt.
 39. Omdat je altijd bij mij terecht kunt als je tips of uitleg nodig hebt.
 40. Omdat je niemand anders kende van de genomineerden.
 41. Omdat ik je heb geïnspireerd om in de gehandicaptenzorg/onderwijs/kinderopvang te gaan werken.
 42. Omdat ik je kwaliteiten zag op het moment dat niemand in je geloofde.
 43. Omdat je volledig kunt vertrouwen op mijn kennis.
 44. Omdat ik nog een cadeautje van je tegoed heb.
 45. Omdat je mijn feedback ervoor zorgde dat je bij de herkansing wèl een mooi cijfer kreeg.
 46. Omdat ik ook op jou zou stemmen.
 47. Of al op jou gestemd heb.
 48. Omdat je ooit een boek van me geleend hebt en nog steeds niet teruggegeven hebt.
 49. Omdat je me een schop onder mijn kont wil geven/ wil motiveren om het vol te blijven houden.
 50. Omdat je bij mij altijd wel voor een herkansing in aanmerking komt.

Overtuigd? Zo stem je op mij:

 • Ga naar Leraar van het jaar Rotterdam
 • Zoek op naam Jacqueline van Kuilenburg of zoek me in de categorie Leraar MBO
 • Vul je naam en mailadres in
 • Bevestig je stem middels het mailtje wat je gestuurd krijgt (kan bij overige of ongewenste mail terechtgekomen zijn)
 • Deel vooral dit artikel of de link naar leraar van het jaar om nog meer stemmen bij elkaar te sprokkelen!
 • Laat hieronder bij de reacties weten waarom je op mij gestemd hebt.
 • Heb je alleen de eerste vier puntjes uitgevoerd, dan krijg je nog steeds een voldoende van mij hoor! 😉

 

13 Comments

 • Ikvind het eigenlijk wel prachtig de persoon die je hebt opgegeven heeft duidelijk verder gekeken dan je handicap. Die ziet nog steeds met hoeveel passie en precisie jij je werk uitvoerd naar jou mogelijkheden en ziet/ervaart duidelijk niet de negatieve kanten die jij beschrijft. Ik hoop dat je straks ook erg kan genieten van je nominatie en uiteraard stem ik op je!

  • Ik hoop inderdaad ook dat het met die redenen geweest is dat iemand mij nomineerde. Maar stiekem blijft er dat stemmetje dat zegt dat het alleen maar uit medelijden is, haha!

   • Dat geloof ik niet ik zou dit raar vinden ik zou echt uitgaan dat het om je passie en liefde voor het vak is en dat je het gewoon goed doet! Mag ook wel eens gezegd worden! Daarom vind ik je lijst redenen om op mij te stemmen ook niet genoeg eer bij jezelf leggen <3

 • Wat een mooie verassing en genoeg redenen zo te lezen om op jou te stemmen, gefeliciteerd en succes!

 • Gewoon omdat je een leuk en eerlijk mens bent. En ik bewonder je om je doorzettingsvermogen. En je bent familie natuurlijk. ?

 • Hoi Jacqueline,
  Ik heb op jou gestemd, omdat ik het jou gun ?!!
  Ook al is het soms een ‘rotbaan’, ik weet zeker dat je het met veel liefde doet, liefde voor jouw vak en liefde voor o.a. mijn vak ?. Lessen en leren op school is net zo belangrijk als leren in de praktijk! En dat lukt alleen als je een goede en enthousiaste docent voor je hebt en ik weet zeker dat jij dat bent!
  Ik ga voor je duimen dat jij wint!
  Liefs, Sabine

  • Dankjewel! De stemronde is inmiddels voorbij, geen idee nog wie er in de top 3 zitten. Maar de nominatie alleen al vond ik een hele eer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.