EDS

Rolstoel verzekeren tijdens vakantie? Vergeet het maar!

smartdrive rolstoelEerlijk gezegd maakte ik me er niet zo druk om. Mijn rolstoel kan wel tegen een stootje en zal vast niet zo snel gejat worden. Maar nu ik die Smartdrive erbij heb, wilde ik het toch eens goed uitgezocht hebben. Want stel je voor dat er toch wat gebeurt… Dan zou het toch wel erg vervelend zijn als ze van de WMO zeggen dat ik nog vijf jaar mag wachten voor ik weer in aanmerking kom voor iets nieuws.

Verzekerd via leverancier: alleen binnen Nederland

De rolstoel en Smartdrive heb ik natuurlijk in bruikleen en dus is de leverancier hier verantwoordelijk voor. Alleen dus wel binnen de grenzen van Nederland. Daarbuiten is het aan jezelf om wat te regelen. WA is trouwens wel binnen Europa via hun verzekerd, omdat dit verplicht is bij een Smartdrive.

WA dekt alleen maar de schade die ik (per ongeluk) aan een ander zou toebrengen met mijn rolstoel. In principe wordt de schade aan mijn rolstoel dus niet vergoed, of als deze gestolen zou worden (buiten Nederland).

Reisverzekering: dekt niet alles

Nu zal hier misschien wel verschil in zitten, maar de doorlopende reisverzekering die wij hebben, vergoed maar tot €3500 euro bij schade of diefstal van bagage. Dat zou misschien voldoende zijn voor mijn rolstoel, maar een Smartdrive kost al zo’n €6000. Het advies was om dan maar een extra kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Maar daar mocht ik zelf naar op zoek gaan, een assurantiekantoor zou me daar wel mee kunnen helpen.

Kostbaarhedenverzekering: het is toch geen schilderij?!

Vervolgens heb ik dus een assurantiekantoor of drie gebeld, zonder succes. Een kostbaarhedenverzekering was toch meer voor dure schilderijen en sieraden, niet voor een rolstoel. Als het al kon, dan niet voor een paar weken, maar meteen voor een jaar. En dan kon het nog niet, omdat de rolstoel in bruikleen is en geen eigendom.

Elektrische rolstoelenverzekering

Bestaat het echt? Een verzekering helemaal speciaal voor (elektrische) rolstoelen? Ja hoor, alleen kom je daar ook weer niet zo makkelijk aan. Een volledig casco verzekering willen ze alleen afsluiten in combinatie met WA. En tja, die heb ik al via de leverancier.

Overigens werd hierbij ook nog uitdrukkelijk gezegd dat een rolstoel in het vliegtuig niet verzekerd is tegen schade. Hier wordt zo ruig mee omgegaan, dat ze er niet aan willen beginnen om dit mee te verzekeren.

Op goed geluk dan maar…

Na mijn rondje bellen, kwam ik weer bij de leverancier van mijn rolstoel uit. Ik legde uit dat ik geen mogelijkheden heb kunnen vinden om mijn rolstoel buiten Nederland tegen schade en diefstal te verzekeren. En dat ik me dan toch wel een beetje zorgen maakte als er wèl iets zou gebeuren.

Maar zo zwart-wit was het toch niet. Want stel dat ik bij het in een boot stappen de Smartdrive in het water laat vallen, dan zou dat onder de WA vallen. En mocht de rolstoel of Smartdrive gestolen worden, dan zou met het aangifteformulier ook alles weer in orde komen.

Ehm… Waarom moest ik ook alweer die extra verzekering dan???

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd of er meer mensen zijn die zich hierin verdiept hebben en wellicht op iets anders uit zijn gekomen. Weet jij hoe het nu precies zit? Laat het me weten hieronder bij de reacties!

7 Comments

 • Heeeeeel veel mensen (van de gemeente, van de leverancier, van de verzekering) die allemaal wat anders zeiden en me van de een naar de ander en weer terugsturen. Je kunt een rolstoel in bruikleen (officieel) niet eens verzekeren anders dan WA want het is niet jou eigendom en iets wat niet van jou is kan je niet verzekeren…dat was de uiteindelijke conclusie. Na veel geharrewar heeft de gemeente uiteindelijk gezegd dat het schijnbaar toch geregeld was, vraag me niet hoe, en die man zei ‘maar we verwachten ook helemaal niet van cliënten dat ze dat allemaal regelen hoor’ terwijl daarvoor door iemand anders gezegd was ‘regel dat maar bij je reisverzekering’. Maar goed. Geen idee dus nog steeds, op hoop van zegen dan maar en in elk geval ‘toestemming’ vragen bij de gemeente om naar het buitenland te gaan met hulpmiddel denk ik.

 • Bizar dat de WMO er niet voor zorgt dat de rolstoel vezekerd is. Ik schreef een cynisch stukje in het buurtblaadje toen de gemeente mij op mijn vragen over verzekering zelfs per brief meedeelde ‘dat de rolstoel alleen maar bestemd was voor gebruik binnen de gemeentegrens’. Absurde ambtenarij, maar na vragen in de Raad stelde de wethouder zich persoonlijk verantwoordelijk’ voor vergoeding van eventuele schade waarvoor hulde

  • Vraag het na bij de gemeente en ook bij de leverancier van je rolstoel, het kan per gemeente of per leverancier verschillen.
   Vraag het zwart op wit, heb je altijd bewijs.

 • Na vraag gedaan, je kunt een rolstoel die door de WMO is toegewezen en dus W.A. verzekerd niet all risk verzekeren. Want als je geen eigenaar bent kan iets niet verzekeren. Ik denk dat ik een pgb moet aanvragen en zelf de rolstoel kopen en zelf verzekeren.
  Het moet toch anders kunnen, ik ga ermee verder en kijken of er een andere mogelijkheid is.

 • Hoi Jacqueline! Ook ik zat te worstelen met mijn reisverzekering voor mijn WMO-rolstoel en Smartdrive. Zojuist contact gehad met Medipoint -de leverancier- en het blijkt dat de spullen via hun toch 100% verzekerd zijn (verlies én diefstal) in het buitenland. (Terwijl mij in een eerder contact met Medipoint verteld werd dat ik de hulpmiddelen zelf moest bijverzekeren, (wat dus niet lukte)…..blijkbaar een kwestie van de juiste persoon aan de telefoon krijgen…)

  • Zou toch handig zijn als ze daar allemaal van op de hoogte zijn bij Medipoint…
   Maar goed om te weten, bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.