Nieuwe woonkamer, dan ook een nieuwe eettafel!

eettafel

Wie me op Instagram volgt, heeft vast al gezien wat een verschil het is nu het plafond en de muren in de woonkamer strak gestuukt zijn. Die verbouwing was ongeveer net zo fijn als de vorige. Maar stukje bij beetje komt de woonkamer steeds een beetje meer af. Een kleurtje op de schouw, lampen aan de muur… Alleen die eethoek, daar moet nu toch ook wel wat mee gebeuren.

Van donker naar (te) licht

Lang geleden woonden mijn man (toen nog vriend) en ik in een lichte bovenwoning. Donkere meubels vonden we mooi en we hadden er ook nooit bij stilgestaan dat die meubels in een donkerder huis minder mooi zouden staan.

Maar toen kochten we dus het huis waar we nu nog wonen. Hier hebben we maar één klein raam in de woonkamer en met twee bakstenen muren en een schrootjesplafond werd het al snel een donkere bedoening. Als eerst hadden we het schrootjesplafond wit geschilderd, dat scheelde al wat. En in de loop van de tijd kwamen er toch steeds meer lichte meubels. Een grijze bank, witte salontafel en bureau en onze donkerbruin gebeitste eettafel kreeg ook een witte laklaag.

En inmiddels is de hele woonkamer voorzien van een strakke (en lichte!) stuclaag. Wat een enorm verschil is dat!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jacqueline (@jacqueline_salamistinkt) op

En nu komt het volgende: eigenlijk is het nu wel erg licht zo allemaal bij elkaar… Daar mag wel weer wat verandering in komen. En die eettafel die inmiddels alweer twintig jaar meegaat, is wel toe aan vervanging.

Onze eettafelwensen

Geen witte eettafel, dat was het eerst duidelijk voor ons. Na wat meubelwinkels bekeken te hebben, waren mijn man en ik het erover eens dat we een mooi houten tafelblad wilden. Wel robuust, maar ook weer niet zo dat er allerlei etensresten tussen groeven komen te zitten.

Over de poten zijn we het nog steeds niet helemaal eens. Ik vind donkere metalen poten wel wat, in een industriële look. Maar hij heeft liever eenvoudige houten poten.

Met de grootte is het ook even puzzelen. We hebben de ruimte om groter te gaan dan de 180 bij 90 centimeter die we nu hebben. Maar daarmee lever je wel ruimte in om je makkelijker te verplaatsen om de tafel heen.

Over een ovale eettafel hebben we ook nagedacht. Ideaal dat er geen hoeken zijn om je aan te stoten, maar hij neemt wel veel ruimte in. We hebben het even uitgeprobeerd door een lap stof op de grond te leggen ter grootte van zo’n ovale tafel. En dan komt hij toch wel een eind de woonkamer in. Natuurlijk kun je dan voor een slag kleiner gaan, maar dan heb je weer minder plek aan tafel.

Gelukkig zijn er genoeg verschillende soorten eettafels waar je in de winkel lekker mee kunt puzzelen. Door verschillende formaten, poten en tafelbladen kunnen we precies maken wat bij ons past. Bekijk de eettafels van Woonexpress waar we veel inspiratie hebben opgedaan.

Een rolstoelvriendelijke eettafel

En los van wat we wel of niet mooi vinden, moet de tafel ook praktisch zijn. Als deze net zo lang mee zou gaan als zijn voorganger, is het handig om er vast rekening mee te houden dat ik er ook met rolstoel om en onder kan. Op dit moment gebruik ik mijn rolstoel binnenshuis vrijwel niet, maar het zou goed kunnen dat dat in de toekomst wel nodig is.

Nu is mijn rolstoel vrij hoog en merk ik in restaurants soms dat ik niet altijd onder de tafel pas. Dat eet dan best ongemakkelijk, zo voorover gebogen. Hetzelfde geldt voor de poten: als die op een onhandige plek zitten, kom ik er ook niet onder met mijn rolstoel. Ongehinderd heeft hier al eens een advies over gegeven:

‘Indien 5% (minimaal één) van de tafels vrij onderrijdbaar zijn met 70cm vrije hoogte, 70cm vrije breedte en 35cm diepte, voldoet het aan het criterium van het NLKT. Echter kan met een 70cm vrije hoogte, 80cm vrije breedte en 60cm vrije diepte de ideale situatie gecreëerd worden.’

Daarbij moet je wel rekening houden dat in een webshop de buitenste maten aangegeven worden en je dus niet precies weet hoeveel vrije ruimte eronder is.

En de verschillende soorten poten helpen ook mee (of tegen) bij het aanschuiven/-rollen aan tafel. U-poten zouden wel kunnen, maar dan zou ik niet met rolstoel aan het hoofd van de tafel kunnen zitten. Hoeft ook niet per se, maar dit is wel iets om je bewust van te zijn. Een spinpoot die gekruist in het midden van de tafel is, lijkt minder in de weg te zitten. Maar toch vraag ik me af tot hoever ik dan onder de tafel kan rollen.

Wellicht zijn al die vragen op te lossen door even te mailen of bellen, maar zelf probeer ik het dan toch liever even uit in de winkel zelf.

Wat heb jij voor eettafel thuis staan? En kan iedereen hier aanschuiven?

1 Comment

  • Ik heb een eettafel die 90×190 is, en bewust met 4 normale poten. Ik vind die U’s of X’en eronder wel tof staan, maar heel onpraktisch inderdaad. De poten zijn trouwens wel weer van donker metaal. Ik vind het heel mooi staan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.