Een comfortabele jurk die ook nog eens mooi staat als je in een rolstoel zit. Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt om hier dè perfecte jurk voor te vinden, of deze nu zelf gemaakt of gekocht is.
En hier op mijn blog zijn er al de nodige jurken voorbij gekomen. Zoals de verschillende modellen, waarbij de A-lijn toch het beste uit de bus kwam. En dat de tricotjurkjes met print het goed doen bij mij, is ook al geen geheim meer. Maar ik bedacht me dat er nog een type jurk is dat ik graag draag, maar nog niet zo in het zonnetje heb gezet hier: de jurk met geplooide taille.
Verschillende soorten geplooide taille
Tja, ik heb er niet voor geleerd, dat is wel duidelijk. Ik verzin ook maar wat als het gaat om benamingen van kleding. Je zou het ook gerimpeld kunnen noemen. Maar om even te verduidelijken wat ik nou met die geplooide taille bedoel, hier een paar voorbeelden die op bovenstaande foto van links naar rechts te zien zijn:
- Een geplooide overslag die in de zij vastgezet is.
- Vastgestikte plooien die in de zijnaad samenkomen.
- Losse plooien die in de zijvoornaad samenkomen.
- Tailleband met horizontale plooien met een verticaal geplooid rokgedeelte.
- Geknoopte stof waardoor de plooien door het bij elkaar binden van de jurk ontstaan.
Pluspunten van jurken met geplooide taille
Het is niet voor niks dat ik een heel artikel wijd aan deze jurken. Ik zie namelijk een hoop pluspunten hierin!
- Als je zit, ontstaan er sowieso plooien in je jurk. Nu is het tenminste duidelijk dat die erbij horen!
- Er is ruimte voor een uitgebreid driegangenmenu.
- Het trekt de aandacht naar je taille, waardoor het je vrouwelijke vormen meer accentueert.
- De plooien verbloemen de hobbels en bobbels die normaal zichtbaar zouden zijn, zoals de rand van je panty.
- Het maakt een eenvoudige effen jurk net iets interessanter, zeker als de jurk asymmetrisch wordt door de plooien.
Al de jurken van de uitgelichte foto zijn overigens jerseyjurken van Peter Hahn. Ik blijf er toch bij dat deze stof het fijnst zit in een rolstoel of als je regelmatig plat moet liggen om de dag door te komen. Jersey (of tricot) kreukt niet en rekt fijn mee.
Maar: kies verstandig als je voor een jurk met plooien gaat. Een jurk met verhoogde taille en alleen plooien vanaf middenvoor naar beneden kan al snel op een positiejurk lijken.
Zelfgemaakte jurken met geplooide taille
Behalve al die leuke jurken die ik graag zou willen kopen, heb ik zelf ook weleens een jurk met plooien in de taille gemaakt.
Uiteraard is daar de Kielo Wrap Dress. Bij deze jurk sla je de punten in de zij om je middel heen en knoop je de band vast. Door alle stof die bij elkaar genomen wordt, ontstaan er plooien. Wel een ander model overslagjurk dan de gebruikelijke waar het voorpand uit twee delen bestaat.
Met de herfst in aantocht denk ik dat ik deze ook wel eens met lange mouwen wil gaan maken.
Dit bericht bekijken op Instagram
Onderstaande jurk heb ik met een patroon uit een tijdschrift gemaakt, maar op dit blog nog niet eerder laten zien. Hier vouw je de plooien in de stof en zet je ze in de zijnaad vast. Door de print zijn de plooien niet heel zichtbaar op de foto, maar van dichtbij wel. Het is wel even puzzelen om dit zo te naaien. Je moet even goed nadenken naar welke kant je de plooien vouwt, voor je ze vastnaait.
Deze jurk is wel te vergelijken met de middelste jurk op de foto bovenaan dit artikel. Alleen lopen bij de zelfgemaakte jurk de plooien door tot in de zijnaad.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een jaren ’50 sarong jurk staat nog wel op mijn wensenlijstje om ooit eens te maken. In een mooie Hawaii bloemenprint of zoiets. Alhoewel qua kleur de tweede en vijfde jurk uit het rijtje me ook wel aanspreken… Waar zou jij voor gaan?
Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.