Het is fijn dat het er is, die WMO. Want zelf zou ik het niet kunnen betalen, een rolstoel die voldoet aan wat ik nodig heb. Of misschien wel, maar dan hebben we geen geld meer over voor een auto en dan is ineens het hele gezin beperkt. 😉
Maar ik vind het toch wel lastig om te klagen over iets wat je ‘gratis’ krijgt. Indirect hebben we er via de belasting wel aan meebetaald, maar zo voelt het niet. En om iets extra’s te vragen, dat heeft voor mij een enorme drempel. Ook omdat anderen dan ineens voor jou gaan beslissen of het wel of niet nodig is.
Dus ik was ontzettend blij toen ik hoorde dat de WMO mijn aanvraag goedkeurde en ik een Smartdrive ga krijgen. Weliswaar één uit het depot en dus niet de één met de laatste updates zoals ik die uitgeprobeerd had. Maar goed, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken toch? Het zal sowieso een verbetering zijn ten opzichte van wat ik nu heb en verder is het uitproberen of het goed zal werken.
En toch… er zijn zo wat dingetjes aan mijn rolstoel waar ik niet helemaal tevreden over ben.
Eerst zelf oplossen
Sowieso ben ik iemand die niet graag afhankelijk is van anderen, dus zal ik eerst zelf kijken wat ik eraan kan doen. En volgens mij weten ze dat wel bij de WMO, want als ik wel bij ze aanklop, word ik altijd wel serieus genomen. Daar ben ik ook blij mee en dat wil ik graag zo houden. Ik wil toch niet als een zeur gezien worden voor wie het nooit goed is.
Dus omdat het uiterlijk van mijn rolstoel me niet zo beviel, heb ik er zelf een hoes voor gemaakt. En omdat ik er mee in het bos wil rollen, schafte ik zelf een Freewheel aan. Toen ik twijfelde of mijn zitkussen nog wel voldeed, vroeg ik zelf wel een ander aan (van Vicair) om uit te proberen.
Wat ook een hele goede hulpbron is gebleken, is de Facebookgroep van Wheelchairmafia, waar zich meerdere rolstoelgebruikers verzameld hebben.
Na de laatste aanpassingen door een monteur van Medipoint, was ik nog niet zo tevreden over hoe ik zat en heb ik op die Facebookgroep om tips gevraagd. Vervolgens werd ik overladen met tips en vragen waar ik totaal geen weet van had.
Eén van de tips was het blog van Marly op Dailyspoonie, over het hoe en waarom van een rolstoel op maat.
Aanpassingen van toen tot nu
Om even bij het begin te beginnen: in 2014 vroeg ik een rolstoel aan, na een jaar gebruik te hebben gemaakt van een tweedehands rolstoel.
Het werd een Küschall K-series, die ik op de supportbeurs uitgeprobeerd had en me goed bevallen was. Al vanaf deze aanvraag had ik vermeld dat ik echt strak in de rolstoel wilde zitten en dus stevige zijschotten nodig had.
Toen ik de rolstoel kreeg, merkte ik al snel dat ik niet genoeg grip had op de hoepels en dat mijn schoenen met hak steeds weg glipten van de voetsteun. Zo’n vier maanden nadat ik die twee kleine dingetjes aangegeven had, kreeg ik hoepelhoezen en een voetenplankje. Dat voetenplankje was gewoon een plaatje wat met ty-raps vastgezet werd. Had ik zelf ook nog wel kunnen doen…
De kunststof jasbeschermers voldeden niet echt om me strak in de rolstoel te houden. Weer op de Supportbeurs ontdekte ik dat ze er ook in carbon zijn, wat een stuk steviger is. Alleen konden deze ineens niet meer zo hoog geplaatst worden als de kunststof jasbeschermers.
Na een poosje werden dus de carbon jasbeschermers vervangen met iets wat ze zelf gefabriceerd hadden. Tegelijkertijd werd de rugleuning versteld, omdat ik aan had gegeven daar niet voldoende steun uit te krijgen. Nee, niet tegelijkertijd trouwens. Eerst werden de zijschotten gemaakt en daarna werd de rugleuning versteld. Met als gevolg dat die zijschotten tot een eindje achter de rugleuning uitsteken.
De zijschotten buigen nu alleen zo ver naar opzij, dat de schroeven stukjes van de band afschrapen als ik op een scheve stoep rol. Vandaar dat ik er een spanband omheen heb gedaan, zodat de zijschotten goed op hun plek houden. En mijn bekken/heupen daarbij ook, wat sowieso al de bedoeling was.
Na al die aanpassingen: nog niet goed genoeg
Nu hoop ik dat de Smartdrive straks het probleem van mijn overbelaste schouders oplost, maar dan nog zit ik niet pijnloos in de rolstoel. Binnen een half uur krijg ik last van mijn bekken, onderrug en zitbotjes. Een tijd lang heb ik gedacht dat dat er wel bij zou horen. Maar inmiddels denk ik dat het toch beter kan.
Vanuit die Facebookgroep kreeg ik veel opmerkingen over wat beter afgesteld zou kunnen worden, zoals:
- de zithoogte (met je handpalm bij de as kunnen komen, in plaats van je vingers)
- de hoogte van de voetensteun (nu zouden mijn voeten nog teveel ‘hangen’)
- de zitdiepte (alhoewel ik door het minder spannen van de onderkant van de rugleuning al het kussen wat meer naar achter heb kunnen schuiven)
- aanpassen van wig of misschien is zelfs een ergozit nodig
- een ander systeem als rugleuning, zoals de Tarta rugleuning
- andere zijschotten, zoals de inklapbare kledingbeschermers van Küschall
En daarnaast zijn er een paar dingen die ik persoonlijk wel anders zou willen zien, maar waarvan ik niet weet of het wel heel erg nodig is:
- grotere voorwieltjes (deze blijven achter elk richeltje hangen)
- zwarte banden (waarom überhaupt grijs??)
- een beter zitkussen (maar ik heb nog niet ontdekt of en welke beter zou zijn)
Al met al best veel wat dus misschien wel anders zou kunnen. Alleen kan ik zelf niet goed bedenken wat nu ècht nodig is. En WMO/Medipoint blijkbaar ook niet.
Naar de ergotherapeut
Mijn aanvragen bij de WMO heb ik eigenlijk altijd zonder ergotherapeut gedaan. Pas toen ik de rolstoel had, heb ik een ergotherapeut om tips gevraagd met betrekking tot het rollen en wheelies maken. Maar ik heb dus niet eerder een ergotherapeut mijn rolstoel onder de loep laten nemen. En dat wordt nu wel een keer tijd.
Ik denk nog steeds dat deze Küschall een goede rolstoel is, alleen dat hij wat beter op mijn lijf afgestemd moet worden. Bij de WMO heb ik nu de vraag neergelegd of ik dit zelf met een ergotherapeut mag doen, in plaats van dat ik de monteurs van Medipoint aan laat klungelen. Misschien niet zo aardig naar die monteurs, maar de laatste had niet alleen een lelijke kras op één van de zijschotten achtergelaten, maar was ook vergeten twee bouten te verstellen bij de rugleuning, waardoor deze steeds naar achteren klapte. Ik heb er gewoon niet zoveel vertrouwen meer in.
Maar: op mijn mailtje werd al snel gereageerd door de WMO-consulent. Mijn vragen en opmerkingen zijn weer doorgestuurd naar Medipoint. Voor de Smartdrive wordt er zodra het kan een afspraak gemaakt en dan wilden ze ook meteen naar de rest van de rolstoel kijken.
Tips blijven welkom!
Wat goed dat je hier zo uitgebreid over schrijft. Ik had geen idee. Natuurlijk heb ik geen ervaring in de wereld van rolstoelen. Maar naar wat ik lees is je eigen mening en wensen goed uitdragen heel belangrijk. Wat fijn van de Facebookgroep, want zo kan je elkaar goed ondersteunen en je niet van het kastje naar de muur laten sturen.
Ik had hier voorheen ook geen idee van! Ben dus erg blij met al die ervaringsdeskundigen op Facebook. ?
Over de vraag van de grijze wielen ipv zwart, volgens de monteur die hier laatst was is dat omdat zwart banden strepen op binnenvoeren achterlaten. Ik zou op mijn elro ook graag zwarte wielen willen, staat toch veel stoerder? Maar ja, zwarte strepen op de laminaatvloer thuis is ook zo wat..
Informatief artike weer.
Ik heb zwarte banden op mijn dansrolstoel, maar kan me niet voor me halen dat ik ooit ergens strepen heb achtergelaten. Hier heb ik plavuizen en daar laten ze sowieso geen strepen achter.
Een fijn blog. Want inderdaad, je krijgt dan ook een rolstoel, maar er komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen maar… oh, hier, tadaaa.. Gratis en voor niets en daar moet je het mee doen. Ja, natuurlijk is dat heel goed geregeld in Nederland. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je in de praktijk gewoon andere dingen nodig hebt. Geldt dat niet voor alles? Ik bedoel, ik kan een gratis auto winnen. Allemaal leuk en aardig. Maar ik ben 1.50 meter. En kan heel snel niet bij de pedalen van een schakel. Dus heb zo ook een eigen eisen pakket. En dan vind ik een auto luxe. Ik vond dit een leerzaam blog. Geeft je weer een andere kijk op zaken.
kom eens kijken op onze facebook club “rollers” daar kun je veel info op doen en leren van anderen, zeker als t gaat om voorzieningen, rolstoelen en alles wat er bij komt kijken.