Achterstevoren jurken

Vier foto's van Jacqueline in een gebloemde en paarse jurk. Bij de staande foto's draagt ze de jurk achterstevoren, met een V-hals op de rug. Bij de zittende foto's draagt ze de jurken met de V-hals voor.

Het voordeel van zelf jurken maken, is dat niemand bepaalt hoe ik de jurk draag. Er zit geen lusje in wat de achterkant markeert. Dus als ik de jurk achterstevoren wil dragen en gewoon zeg dat dat zo hoort, dan hoort dat zo!

Deze twee jurken maakte ik dus bewust om ook achterstevoren te kunnen dragen.

Achterstevoren jurk met bloemen

Hier had ik natuurlijk van tevoren al kunnen bedenken dat het met die drukke print op de tricostof niet heel erg zichtbaar zou zijn, maar ik heb hier dus twee van mijn favoriete naaipatronen gemixt: De Kielo Wrap Dress en de Joni Dress. Van de Joni Dress heb ik alleen de voorkant van de top gebruikt met de twist bij de borst. Voor de rest heb ik de Kielo Wrap Dress eraan geplakt.

Dat ging niet helemaal netjes, omdat de Joni Dress wat smaller is. Maar hé, dat zie je dan ook weer niet met die drukke print! Hoe het komt dat de jurk voor langer wordt als ik de overslag aan de voorkant doe, snap ik ook niet helemaal. Op een hanger zijn beide kanten even lang. Misschien heb ik gewoon meer billen dan borsten.

Het PDF-naaipatroon van de Kielo Wrap Dress bestaat uit verschillende lagen. Daarbij kun je dus gemakkelijk alle lagen wegvinken die je niet nodig hebt, zodat alleen je eigen maat en wat instructies overblijven.

De Joni Dress staat in het boek naaipatronen gratis downloaden. Hier zijn geen verschillende lagen die je aan kunt vinken, voor mij maakte dat niet zoveel uit, omdat ik toch de grootste maat nodig heb.

Vier foto's van Jacqueline met een jurk met rode bloemen. Op de eerste twee foto's draagt ze de jurk achterstevoren, met een hoge halslijn. Op de laatste twee foto's draagt ze de jurk met een V-hals voor. Op de middelste twee foto's zit ze in een rolstoel.

Paarse achterstevoren jurk met broekje

Toen ik deze paarse, doorzichtige, gebreide stof op de markt tegenkwam (voor maar 50 cent per meter!), had ik eigenlijk een andere jurk in gedachten. Wel iets met een lekker luchtige open stuk op de rug. Maar omdat ik ook mijn beamer wilde proberen, ging ik op zoek naar een naaipatroon wat ook geschikt is voor het direct op de stof projecteren.

Voor de jurk kwam ik uit op de Crossover Dress van Ellie & Mac. De jurk is dus eigenlijk bedoeld zoals hieronder rechts op de foto te zien is: met een overslag aan de voorkant. En zo is het natuurlijk ook gewoon een leuke jurk, maar ik draag ‘m dus liever achterstevoren.

Omdat de stof zo doorschijnt, heb ik er meteen een broekje bij genaaid in dezelfde stof. Als je goed kijkt, zie je die wel een beetje door de jurk heen. In het filmpje zie je ‘m iets beter, de rest laat ik maar aan de verbeelding over.

Hiervoor heb ik weer een naaipatroon gebruikt wat geschikt is voor het projecteren: Peg Legs van Patterns & Pirates, plus de Add Ons hierbij, voor een tailleband met wat meer contour. Dat dit ook nog eens gratis patronen zijn, maakt het helemaal fijn om uit te proberen!

De dunne stof was wel wat glibberig om te naaien en ging snel lubberen. Daarom heb ik de mouwen alleen met de lockmachine afgewerkt, met garen in dezelfde kleur. De halslijn en onderkant van de jurk heb ik wel omgezoomd. Nadat ik daar ook nog even met een strijkijzer overheen ging, zag dat er wel beter uit. Ik moet sowieso ook nog een beetje wennen aan mijn nieuwe naaimachine, welke steken ik bij welke stof het beste kan gebruiken.

Vier foto's van Jacqueline met een paarse jurk. Op de eerste twee foto's draagt ze de jurk achterstevoren, met een hoge halslijn voor en een diepe V achter. Op de laaatste twee foto's draagt ze 'm met de V-hals voor.

Naaien met een projector

Bij beide jurken (en het broekje) heb ik PDF-naaipatronen gebruikt. Dit keer het ik ze niet zoals gebruikelijk geprint, aan elkaar geplakt en weer uitgeknipt, maar direct met een beamer op de stof geprojecteerd. Daar ging nog wel het één en ander aan onderzoek aan vooraf, voordat ik helemaal snapte hoe dat werkte. Mocht je daar meer over willen weten, dan kan ik je aanraden om via social media eens te neuzen onder de hashtag #ProjectorSewing.

Zelf heb ik veel gehad aan de instructies op de Facebookgroep Projectors for Sewing. Hier vind je allerlei handleidingen over welke beamer je kunt gebruiken, hoe je ze kunt installeren en hoe je op die manier moet kalibreren zodat de naaipatronen in de juiste grootte op je snijmat komen. Er is ook een Nederlandse groep: Naaien met een projector/beamer. En via de groep Sewing Patterns for Projectors ontdekte ik weer wat meer naaipatronen die goed te gebruiken zijn in combinatie met een projector.

Als een naaipatroon echt geschikt gemaakt is voor het projecteren, staat er meestal ‘projectorfile’ in de bestandsnaam. Hierbij kun je dan lagen aan- of uitzetten om alleen de benodigde maat te projecteren. Een PDF-naaipatroon op A0-formaat is ook geschikt voor de projector, alleen kun je hier niet altijd de lagen uitzetten en is er geen rekening gehouden met hoe de stukken op de stof komen.

In het filmpje hieronder is in een timelapse te zien hoe ik dat met de paarse jurk en bijpassend broekje heb aangepakt. Het knippen kostte me inclusief kalibreren maar twintig minuten. Het naaien ongeveer anderhalf uur, wel onderbroken met wat pauzes.

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Daar merk jij verder niks van, maar mocht je op zo’n link klikken en in die webshop wat kopen, dan help je mij aan een paar centen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.